Ruja u mačiek a ako ju vyriešiť?

Mačky majú najčastejšie prvú ruju v období medzi 6. až 10. mesiacom. Nepozorovať u nich žiadne výtoky, či opuch genitálií ako u sučiek. Jediným spôsobom ako zistiť, či má mačka ruju je správanie, sú neobvykle prítulné, viac vokalizujú, obtierajú sa okolo nás, a pod. U vonkajších mačiek sa zvykne rujné obdobie spúšťať vplyvom svetla, cca od marca do októbra, vnútroné mačky sú viac vystavené svetlu, preto je u nich možná ruja aj každé 3 týždne aj v zime.

Možnosti riešenia

  1. antikoncepčné pilulky – dostupné v zahraničí
  2. injekcia na oddialenie ruje
  3. kastrácia/sterilizácia

Zväčša podávanie hormonálnych injekcií na oddialenie ruje, či antikoncepčných piluliek, skôr či neskôr spôsobí závažné nežiadúce účinky ako zápal maternice, či zvýšené riziko vzniku nádorových ochorení, nie len na mliečnej žľaze.

Po kastrácii hrozí riziko zvýšenia apetítu, čo značí vyššiu náklonnosť k naberaniu na váhe. S týmto sa ale dá jednoducho bojovať, podávaním správneho krmiva s nízkym obsahom tuku.

V akom veku najskôr odporúčame kastráciu?

U nás v ambulancii odporúčame kastráciu cca od 7. – 8. mesiaca, z dôvodu dospievania a predchádzania problémov s kĺbmi v budúcnosti. U mačiek veľkých plemien dokonca odporúčame počkať s operáciou až po roku, ak to pre majiteľov nie je problém. Unás odstraňujeme vždy aj vaječníky aj maternicu. Zotavenie po operácií je u mačičiek veľmi rýchle, už na druhý deň sa správajú ako keby ani na operácii neboli. Z našej ambulancie odchádzajú vždy plne prebudené a majiteľom vysvetlíme ako sa majú o mačičku doma starať.